EBOOK IM TERBARU? Apa saya buat? | Hadi Blog

Salah 1 kaedah yang saya guna bila dapat news tentang kewujudan ebook baru oleh IM ialah saya akan buat post-mortem dulu.
Antara keylist ialah :

[TIADA] unsur-unsur hype yang melampau dan beremosi. Nak tahu senang saja. Kalau kita pun emosi memang sah.
pastikan ebook itu termasuk dalam menyelesaikan masalah yang kita hadapi dalam buat bisnes sedia ada. Kalau tidak, kita akan mudah cepat hilang fokus. One job at a time.

Kalau saja nak ilmu baru, tiada masalah

[KEYPOINT] Kalau ia ada point. Ada elaborate tak? kalau asyik tekankan pasal teori untung tengok point seterusnya. Ada beri gambaran apa yang kita dapat dan boleh buat untuk long term tak.

[INVESTIGATE] tengok screenshot dan buat Google searching.

[OVERALL] secara keseluruhan saleletter buat kita untuk beli atau perasaan dan minda jadi ini

READ, UNDERSTAND & CONSIDER? If yes, i buy it.

Kalau dah selalu kena gula-gula oleh IM saya syorkan pergi kedai buku dan tengok summary di belakang dan lihat balik buku-buku pelbagai jenis.

Selepas 2 tahun,saya stop beli ebook..sewaktu 2013 last saya beli ebook.

APA SAYA BUAT SELEPAS ITU?

Saya praktik sampai perkara itu jadi.
Bila dah buat dan jadi walaupun incomenya tak banyak paling tidak saya tahu ia praktikal. Cuma kseungguhan dan pengurusan masa yang lebih untuk pergi jauh.

Ada ebook yang mengajar saya tentang industri yang lebih besar walaupun hampir 6 tahun tiada income menggunakan teknik yang diajar. Sebabnya mudah,saya buat ia secara sambilan akan tetapi saya dah nampak kesan 80% dari kaedah yang digunakan dan saya gunakan ilmu yang ada dengan rutin harian kerja saya.

SAYA TAK AKAN JUMPA SIFU SELAGI UNTUNG BELUM ADA, ATAU TIADA MASALAH yang PELIK-PELIK.

Sebabnya mudah, saya pernah jumpa yang sama industri. Konsep yang dipakai juga mudah. Ada masalah cari penyelesaian sendiri. Pencarian itu yang memberi pengalaman berharga. Kalau memang tak jumpa juga baru refer.

Dan ia terbukti! pengalaman itu buat saya pergi jauh untuk LONG TERM. Boleh dikatakan my whole life saya ada plan. Umur 25 saya ada target sendiri,bila umur 30 pun ada,40 dan 50 tahun.

Dalam pencarian ini tadi lah saya jumpa macam-macam orang dan situasi yang menjadi GURU secara tak langsung walau ada ketikanya saya tengah menunggang motorsikal. Mind always thinking.

Disimpulkan saya memang fokus pada bisnes dan minat saya yang 2 saja. Passion in business and design as hobby. Dalam hidup seharian saya ada 3 kategori kerja saya buat.

1)Kerja harian : Makan gaji (bisnes makcik) sepak terajang bisnes frozen. Saya juga masak inti. So sedap ke tak sedap ada skill dan teknik. Learn from basic. (memang tak hensemlah masuk bidang ni, berpeluh memanjang) tapi priceless.
Saya juga kenal ramai player dan tauke ‘kg style’..sempoi dan low profile.

2)Kerja sambilan : Sourcing, yang ini saya ambil lepas kenal dengan dunia bisnes makcik. Ada long term plan in this yang related. Memang pening with all the term dan birokrasi.

3)Hobi yang buat duit : saya freelance in design. Memang saya cuma buat waktu saya freetime dan ada semangat. InsyaAllah akan dijadikan sebagai sambilan secara konsisten untuk topup in my business canvas.

Ada SOP dan kriteria yang saya rujuk sebelum saya terima or say YES. Why? I prefer quality rather than quantity to avoid problems later. Jadi ada 2 source of income pasif and active.
Senyum selalu.

Kongsi Artikel Ini

Kongsi dengan kawan-kawan anda!